Cercar en aquest blog:

La Cucafera Baixa!'La Cucafera Baixa!' se celebra cada any a Tarragona, des del 2013, la nit del 20 de setembre (el 16 de setembre a la 5a edició, el 2017) amb una baixada des del Pla de la Seu per les escales de la Catedral fins a la Plaça de les Cols amb una representació que escenifica la llegenda de la bèstia, diversos balls i cercavila acompanyada de xaranga fins a la Part Baixa.

Una reivindicació origina l'acte

'La Cucafera Baixa!' és un acte que neix a les festes de Santa Tecla de Tarragona l'any 2013 fruit d'una reivindicació.

L'any anterior, l'entitat havia demanat a l'Ajuntament formar part del popular acte 'La Baixada de l'Àliga' on a més de l'Àliga també hi formen part les altres peces del bestiari tarragoní no pirotècnics, la mulassa i el lleó, i els gegants vells. Davant la negativa del consistori al·legant com a causa les grans dimensions de la Cucafera amb difícil pas en un recorregut tant multitudinari, l'entitat participa de forma no oficial, i a mode de protesta, amb una gran panerola. Anteriorment, i en la mateixa línia, van fer un acte reivindicatiu a la Plaça de la Font amb la Cucafera petita i cartells de protesta com ''La mama vol baixar!".


La baixada de la panerola serveix a l'entitat per adonar-se que realment l'acte és molt massiu com per incorporar la Cucafera i acorden per a l'any següent la seva pròpia baixada sota el nom 'La Cucafera baixa!'

Adrià Recasens, l'impulsor

Un servidor, el periodista Adrià Recasens, autor del Blog del Barri del Port, començava a exercir com a responsable de comunicació de l'Associació de Veïns del Port, qui se'n fa càrrec de la Cucafera, i vaig presentar com a proposta recuperar la llegenda i aportar a l'acte diversos ingredients per fer-lo atractiu i que no esdevingués en una mera cercavila.

D'aquesta manera i poc a poc passo també a ser responsable de la comunicació i xarxes socials de la Cucafera, creades a titol personal per donar-li difussió, ressó i cobertura, i com a coordinador de la colla i autor/administrador del present blog, plataformes de propietat pròpia.

Unió de dos barris traslladant la festa més enllà

La proposta és ben rebuda i acceptada tant per l'associació com per l'entitat i tira endavant amb diversos objectius. D'una banda l'acte estableix lligam entre els dos barris més antics, el Casc Antic a la Part Alta i el Barri del Port a la Part Baixa, i a la vegada busca portar la festa més enllà de l'epicentre on es concentra tota la festa de Santa Tecla, pioners en descentralitzar-ne un acte.


Recuperació dels orígens i la llegenda

Per altra banda, amb l'acte es vol recuperar la tradició dels orígens que diu que la Cucafera treia el barret amb la boca gràcies al seu coll extensible als qui no se'l treien en passar la relíquia de la Santa durant la processó o per Corpus. Tot i així, els membres s'adonen que a la pràctica és una mica complicat i es fa de forma puntual.

Finalment i com a motiu principal de l'acte, es recupera i representa la llegenda. Aquesta és diversa segons la Cucafera d'una i altres ciutats. Amb una recopilació d'uns i altres escrits s'estableix que la Cucafera en temps medieval menjava animals i persones, símil amb la llegenda del drac de Sant Jordi amb qui coincideix parcialment en la seva morfologia (la Cucafera és barreja de drac, cocodril i tortuga).

Es diu que una jove donzella (Santa Marta apunten algunes fonts o Santa Magarida altres) va aconseguir domesticar-la i fer-la bona. En aquest cas representat per una princesa que interpreta cada any una nena diferent, escollida prèviament mitjançant el càsting 'La Cucafera busca princesa' a l'estiu durant les festes del Barri del Port. Del mateix mode, a partir de 2015 s'incorpora també un nen en el paper del cavaller que apressa la bèstia, escollit també al mateix acte de càsting que des del 2016 passa a formar part de les Festes de Sant Magí. 

Representació

L'any 2017 s'incorporen dos nous passatges previs de la llegenda. D'una banda 'La Despertada de la Cucafera' a l'estiu durant les festes del Barri del Port, recorrent els seus  carrers i places, com el moment en que la bèstia, després d'hivernar, desperta i torna a la ciutat atemorint a la gent. Es tracta a la vegada de la primera sortida de l'any. I per altra 'La Captura de la Cucafera', la mateixa nit de 'La Cucafera Baixa' i de forma previa com el moment en que el cavaller la captura per portar-li a la princesa.

'La Cucafera Baixa' se celebra durant les primeres quare edicions la nit del 20 de setembe a les escales de la Catedral i al 2017, el primer dissabte de festes, el 16 de setembre. La Cucafera es portada fins al Pla de la Seu apressada i estirada amb corda per un jove cavaller i amb la boca lligada per evitar que mengi persones, mentre s'anuncia a la ciutadania el següent:


"Tarragonins, tarragonines
no heu de patir més.
Un cavaller ha apressat la Cucafera,
ja no us empaitarà pels carrers.

La princesa la farà bona,
teniu cura amb el barret,
si quan balli per Tarragona
encara no us l'heu tret.

Seguiu-la fins al final,
de la Part Alta a la Part Baixa,
acompanyeu a l'animal 
i que comenci la disbauxa!"

(Poema: Adrià Recasens)

Una jove princesa va pujada a sobre de la bèstia i tots tres fan la popular baixada davant de la ciutadania expectant, seguits de la Xaranga Tocabemolls que interpreten un ritme musical solemne.Un cop a la Plaça de les Cols, el cavaller fa entrega de la bèstia a la donzella amb les següents paraules:
"Estimada donzella, eh aquí el cavaller,
que ha apressat la Cucafera, tant temuda per la gent.

Jo us entrego a la bèstia, feu ara el ritual,
per domesticar aquesta fera, i que no torni a fer mal.

La vostra mà i bones paraules, sé que seran suficients,
i per tots molt admirades, la Cucafera, aquí la tens!"

(Poema: Adrià Recasens)


La princesa rep la Cucafera, li fa un petó, l'acaricia i li deslliga la boca. Seguidament pronuncia unes paraules per domesticar-la a mode de ritual.

"Cucafera de Tarragona
sota els peus de la Catedral,
et demano que siguis bona
i no et mengis al personal.

Tarragonins, tarragonines, 
jo allibero a la bèstia
animeu-la i feu-la balllar
i que s'omplin els carrers de festa.

Cucafera la boca obriràs 
i a partir d'ara caramels llençaràs.

Visca la Cucafera de Tarragona!
Visca Santa Tecla!"

(Poema: Adrià Recasens)
Èxit des de la primera edició

Des de la primera edició l'acte ha comptat amb gran nombre d'espectadors i públic. A més, la novetat i la seva temàtica ha estat d'interès pels diversos mitjans locals que s'hi fan ressò tant de forma prèvia com posterior. 

La CucaFesta

La Cucafera Baixa! acaba amb una festa final anomenada estratègicament La CucaFesta. Aquesta s'ha dut a terme en les seves tres primeres edicions al magatzem social de la colla al carrer Sant Miquel amb DjReyesCalambre i servei d'entrepans i barra. Aquesta fòrmula no acabava de funcionar per la pèrdua de seguidors a partir de la Rambla i quedava mes bé relegada als integrants de la colla i la xaranga. Per aquest motiu l'entitat fa petició a l'Ajuntament per tal que organitzi una festa final apropiada i de qualitat, a la Plaça dels Carros que convidi i sigui atractiva per al públic com per merèixer la pena seguir-los fins al final i quedar-s'hi. Aquesta, l'any 2016 encara té major motiu de celebració per ser el 25è aniverari de la peça. Finalment l'Associació de Veïns rep la col·laboració de l'Associació d'Empresaris BaixaTGN integrada per locals d'oci del barri, i plegats s'encarreguen de muntar aquesta festa a la Plaça dels Carros obtenint èxit i logrant d'aquesta manera sí augmentar el nombre de seguidors fins a la Part Baixa assolint l'objectiu i aposta.

Històric de cartells de l'acte:
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada