Cercar en aquest blog:

La Cucafera Baixa!



'La Cucafera Baixa!' se celebra per primera vegada la nit del 20 de setembre del 2013, i en anys següents el primer dissabte de les Festes de Santa Tecla, amb una baixada des de la Part Alta fins a la Part Baixa amb l'acompanyament de la Xaranga Tocabemolls.

L'entitat fa baixar la bèstia per les escales de la Catedral al Pla de la Seu fins a la Plaça de les Cols on té lloc la representació que escenifica la llegenda de la Cucafera, diversos balls, i cercavila fins a la Plaça dels Carros, al Barri del Port amb revetlla final.

Una reivindicació origina l'acte


'La Cucafera Baixa!' és un acte que neix a les festes de Santa Tecla de Tarragona l'any 2013 fruit d'una reivindicació.

L'any anterior, l'entitat havia demanat a l'Ajuntament formar part del popular acte 'La Baixada de l'Àliga' on a més de l'Àliga també hi formen part les altres peces del bestiari tarragoní no pirotècnics, la Mulassa i el Lleó, i els Gegants Vells. Davant la negativa del consistori al·legant com a causa les grans dimensions de la Cucafera amb difícil pas en un recorregut tant multitudinari, l'entitat participa de forma no oficial, i a mode de protesta, amb una gran panerola. Anteriorment, i en la mateixa línia, van fer un acte reivindicatiu a la Plaça de la Font amb la Cucafera petita i cartells de protesta com ''La mama vol baixar!".




Una baixada pròpia per a la Cucafera


La baixada de la panerola serveix a l'entitat per adonar-se que realment l'acte és molt massiu com per incorporar la Cucafera i acorden amb el consistori per a l'any següent la seva pròpia baixada sota el nom 'La Cucafera baixa!'

Un servidor, el periodista Adrià Recasens, autor del Blog del Barri del Port, començava a exercir com a responsable de comunicació de l'Associació de Veïns del Port, qui se'n fa càrrec de la Cucafera, i vaig presentar com a proposta representar la llegenda de la Cucafera i aportar a l'acte diversos ingredients per fer-lo atractiu i que no esdevingués en una mera cercavila.

D'aquesta manera, i poc a poc, passo també a ser responsable de comunicació de l'entitat i impulso aquest blog i unes xarxes socials de creació pròpia i personal per donar-li difusió, ressò i cobertura, de forma altruista, i de propietat intel·lectual pròpia, on encabir i oferir els continguts, tasca i dedicació.

Unió de dos barris històrics, traslladant la festa més enllà


La proposta és ben rebuda i acceptada tant per l'associació com per l'entitat i tira endavant amb diversos objectius. D'una banda l'acte estableix lligam entre els dos barris més antics, el Casc Antic a la Part Alta i el Barri del Port a la Part Baixa, i a la vegada busca portar la festa més enllà de l'epicentre on es concentra tota la festa de Santa Tecla, pioners en descentralitzar-ne un acte.


Recuperació dels orígens i la llegenda


Per altra banda, amb l'acte es vol recuperar la tradició dels orígens que diu que la Cucafera treia el barret amb la boca gràcies al seu coll extensible als qui no se'l treien en passar la relíquia de la Santa durant la processó o per Corpus. Tot i així, els membres s'adonen que a la pràctica és una mica complicat i es fa de forma puntual.

Finalment, i com a motiu principal de l'acte, es representa la llegenda. Aquesta és diversa segons la Cucafera d'una i altres ciutats. Amb una recopilació d'uns i altres escrits, s'estableix que la Cucafera en temps medieval menjava animals i persones, símil amb la llegenda del drac de Sant Jordi amb qui coincideix parcialment en la seva morfologia (la Cucafera és barreja de drac, cocodril i tortuga).

Es diu que una jove donzella (Santa Marta apunten algunes fonts o Santa Margarida altres) va aconseguir domesticar-la i fer-la bona. En aquest cas representat per una princesa que interpreta cada any una nena diferent, escollida prèviament mitjançant el càsting 'La Cucafera busca princesa' a l'estiu durant les festes del Barri del Port. Del mateix mode, a partir de 2015 s'incorpora també un nen en el paper del cavaller que captura la bèstia, i que és escollit al mateix càsting, que des del 2016 passa a realitzar-se i formar part de les Festes de Sant Magí. 

Representació


L'any 2017 s'incorporen dos nous passatges previs de la llegenda. D'una banda 'La Despertada de la Cucafera' a l'estiu durant les festes del Barri del Port, recorrent els seus  carrers i places, representant el moment en què la bèstia, després d'hivernar, desperta novament i torna a la ciutat atemorint a la gent amb les seves queixalades. Es tracta a la vegada de la primera sortida de l'any. I per altra banda, 'La Captura de la Cucafera', la mateixa nit de 'La Cucafera Baixa' i de forma prèvia,com el moment en que el cavaller captura la bèstia per portar-la i entregar-la a la princesa, qui s'encarregarà de domesticar-la, i com a heroïna de la història.

La Cucafera de Tarragona es portada fins al Pla de la Seu apressada i estirada amb corda per un jove cavaller, i amb la boca lligada per evitar les seves queixalades, mentre s'anuncia a la ciutadania el següent:


"Tarragonins, tarragonines
no heu de patir més.
Un cavaller ha apressat la Cucafera,
ja no us empaitarà pels carrers.

La princesa la farà bona,
teniu cura amb el barret,
si quan balli per Tarragona
encara no us l'heu tret.

Seguiu-la fins al final,
de la Part Alta a la Part Baixa,
acompanyeu a l'animal 
i que comenci la disbauxa!"

(Poema: Adrià Recasens)

Una jove princesa va pujada a sobre de la bèstia i tots tres fan la popular baixada davant de la ciutadania expectant, seguits de la Xaranga Tocabemolls.



Un cop a la Plaça de les Cols, el cavaller fa entrega de la bèstia a la donzella amb les següents paraules:

"Estimada donzella, eh aquí el cavaller,
que ha apressat la Cucafera, tant temuda per la gent.

Jo us entrego a la bèstia, feu ara el ritual,
per domesticar aquesta fera, i que no torni a fer mal.

La vostra mà i bones paraules, sé que seran suficients,
i per tots molt admirades, la Cucafera, aquí la tens!"

(Poema: Adrià Recasens)


La princesa rep la Cucafera, li fa un petó, l'acaricia i li deslliga la boca. Seguidament pronuncia unes paraules per domesticar-la a mode de ritual.

"Cucafera de Tarragona
sota els peus de la Catedral,
et demano que siguis bona
i no et mengis al personal.

Tarragonins, tarragonines, 
jo allibero a la bèstia
animeu-la i feu-la balllar
i que s'omplin els carrers de festa.

Cucafera la boca obriràs 
i a partir d'ara caramels llençaràs.

Visca la Cucafera de Tarragona!
Visca Santa Tecla!"

(Poema: Adrià Recasens)




Èxit des de la primera edició


Des de la primera edició l'acte ha comptat amb gran nombre d'espectadors i públic. A més, la novetat i la seva temàtica ha estat d'interès pels diversos mitjans locals que s'hi fan ressò tant de forma prèvia com posterior. 

La CucaFesta


La Cucafera Baixa! acaba amb una festa final anomenada estratègicament La CucaFesta. Aquesta es va dur a terme en les seves tres primeres edicions al magatzem social de la colla al carrer Sant Miquel amb DjReyesCalambre i servei d'entrepans i barra. Aquesta fòrmula no acabava de funcionar per la pèrdua de seguidors a partir de la Rambla i quedava mes bé relegada als integrants de la colla i la xaranga. 

A partir del 2016 l'Associació de Veïns del Port rep la col·laboració de l'Associació d'Empresaris BaixaTGN integrada per locals d'oci del barri, i conjuntament s'encarreguen d'organitzar aquesta festa a la Plaça dels Carros, obtenint èxit i aconseguint d'aquesta manera sí augmentar el nombre de seguidors fins a la Part Baixa, assolint l'objectiu i aposta.

Històric de cartells de l'acte (des del 2016 dissenyats per Iván Puente):











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada